BlogsOpinion

Bird of the Week – Cape cormorant

The Cape cormorant's African name is uGwidi and in Afrikaans, trekduiker.

by BRUCE MUNRO

THE Cape cormorant is found in abundance on the coastline from the Congo river mouth on the west coast of Africa, southward around southern tip of Cape Agulhas and up northwards along the KZN coast, where they are less common, to southern Mozambique.

They are usually silent but they cluck and croak at their breeding colonies.

Cormorants fly at 75kms per hour in long, undulating lines low over the sea. They settle in large flocks to feed, diving from surface and can submerge for 30 seconds.

WATCH:

The Cape cormorant feeds mainly on anchovies, pilchards and maasbankers.

They breed throughout the year on offshore islands from Namibia to Algoa Bay. The nest is a shallow bowl of sticks and seaweed.

Two to three chalky white eggs are laid, with an incubation period of 22 to 23 days and nestlings remaining for nine weeks. The Cape cormorant’s African name is uGwidi and in Afrikaans, trekduiker.

SEE MORE BIRDS OF THE WEEK HERE

WATCH: This video  filmed just south of Elsinore in the sound between Denmark and Sweden, shows a cormorant hunting for food underwater

 

DID YOU KNOW?
Click on the words highlighted in red to read more on this and related topics.
To receive news links via WhatsApp, send an invite to 061 694 6047
The South Coast Sun is also on Facebook, Twitter, Instagram and Pinterest – why not join us there?

Do you have more information pertaining to this story?
Feel free to let us know by commenting on our Facebook page or you can contact our newsroom on 031 903 2341 and speak to a journalist.

(Comments posted on this issue may be used for publication in the Sun)

At Caxton, we employ humans to generate daily fresh news, not AI intervention. Happy reading!

Support local journalism

Add The Citizen as a preferred source to see more from South Coast Sun in Google News and Top Stories.

Related Articles

Back to top button